Hij had het al!

Je weet het misschien nog niet, maar voedselbossen hebben de toekomst! De wetenschap heeft nog niet zo lang geleden ontdekt dat de bomen en planten onder de grond verbindingen maken waardoor ze elkaar versterken. Tenminste… als je de juiste planten en bomen bij elkaar zet. De monocultuur landbouw met zware machines die de grond zo aandrukken dat het bodemleven in gevaar komt, de kunstmest, de eenzijdige beplantingen het vele gif wat er dan ook nog eens overheen gaat, is een groot gevaar voor het ecologisch evenwicht. Ondertussen kappen we de regenwouden; de laatste grote voedselbossen op aarde. Toch zijn er overal kleine initiatieven van mensen die het ecologisch evenwicht willen herstellen en een voedselbos(je) aanleggen. Helemaal hip dus, maar….

In 2015 vonden we een oude boerderij in de Dordogne. In een natuurgebied waar niet gebouwd mag worden en waar intensieve landbouw niet mogelijk is; de grond bestaat namelijk uit een laagje leem, een halve meter zandsteen en daarna kalkrots, niet erg aantrekkelijk om op te ploegen. Ooit waren hier wijngaarden, totdat halverwege de 19e eeuw, bijna alle wijngaarden in deze omgeving vernietigd werden door de druifluis. Hier en daar zie je nog een verdwaalde rank langs de weg, tussen de struiken.

De laatste boer in ons gehuchtje had vooral vee. Om het vee binnen de weide te houden had hij overal heggen laten groeien; met onder andere  hondsroos, braam, ruwe iep, meidoorn, sleedoorn, vlier, kers, walnoot, hazelaar, vijg en jeneverbes. Veilig voor de dieren om aan te eten, maar stekelig genoeg om ze binnen de perken te houden. Daaronder groeien  tal van kruiden zoals fluitekruid, wilde knoflook, oregano en munt.

 De boer is in 2009 overleden, maar de heggen staan er nog! Wij zijn blij met dit mooie begin van ons voedselbos. De heggen geven beschutting en gezonde bloesem en vrucht. Samen houden ze het water vast in tijden van droogte.

Alleen… onze hond Beer (officieel meer Australian Shepherd dan New Foundlander, maar in het echt heel erg New Foundlander ?)  trekt zich van de stekeligheid niets aan, hij banjert er dwars door heen. Voor hem hebben we hier en daar wat schapengaas tussen de heggen getrokken zodat hij niet achter de wandelaars en mountainbikes aan kan rennen die de door ons gehuchtje trekken.

 Ik denk dat de boer nooit van voedselbossen had gehoord, maar hij had het wel!  Daaraan zie je maar weer er is niets nieuws onder de zon. We verheugen ons er op om de komende zomer het landschap verder te herstellen en een boost te geven aan het voedselbos; want als het goed in balans is kan het droogte en waterstromen overleven. Laat de zomer maar komen!

Neem contact op

Neem contact met ons op als je meer informatie wilt over begeleiding, coaching met paarden of de time-out mogelijkheden in Frankrijk